Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Είσφρηση νυχιού στο κρέας

Καλημέρα κορίτσια μου!
Σήμερα θας σας μιλήσω για ένα απο τις βασικές παθήσεις που παρουσιάζονται στα νύχια μας και αυτό είναι η ονυχοκρύπτωση ή αλλιώς είσφρηση του νυχιού στο κρέας.Πιστεύω οτι πολλές απο εσάς θα το έχετε πάθει εγώ πάντος το έχω πάθει και ο πόνος ήταν ανυπόφορος.Οπότε σήμερα τι είναι η ονυχοκρύπτωση και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε.


Τι είναι ονυχοκρύπτωση και πως προκαλείται;


Πρόκειται για μία σχετικά συνήθης πάθηση που εκδηλώνετε στα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών κατά την οποία τα πλαϊνά μέρη του νυχιού εισχωρούν μέσα στο δέρμα και προκαλούν πόνο, ερεθισμό ή ακόμα και φλεγμονή. Η είσφρηση μπορεί να εμφανιστεί εκ γενετής, λόγω λοξής έκφυσης του νυχιού, κακής περιποίησης, όπως πολύ κοντό κόψιμο, τραυματισμού ή διαρκής συμπίεσης  στενών υποδημάτων.
 
Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να έχουν καθαρά νύχια, τα κόβουν πολύ βαθειά στα πλάγια,αντί να τα καθαρίσουν. Έτσι το νύχι δείχνει στην αρχή πιο όμορφο και πιο καθαρό χωρίς τη λευκάζουσα περιοχή στην άκρη του που μπορεί να μαζεύει βρωμιά. Όμως λίγες μέρες μετά, το δέρμα που βρίσκεται στα πλάγια χαλαρώνει λίγο και καλύπτει μέρος του κενού που άφησε το νύχι που κόπηκε.
Όταν το νύχι αρχίσει πάλι φυσιολογικά να μακραίνει, χώνεται σιγά-σιγά μέσα στο δέρμα και αρχίζει να το κεντάει προκαλώντας ένα ήπιο πόνο. Το συνεχόμενο κέντημα δημιουργεί μια μικρή πύλη εισόδου μικροβίων. Τα μικρόβια από τα οποία έτσι κι αλλιώς βρίθει η περιοχή και που όμως δεν ενοχλούν γιατί βρίσκονται πάνω από το δέρμα, αρχίζουν και μπαίνουν μέσα και κάτω από το δέρμα. Έτσι ξεκινάει μια φλεγμονή που χειροτερεύει καθώς μακραίνει το νύχι. Το νύχι μακραίνοντας συνεχίζει να χώνεται στο δέρμα παρατείνοντας το φαύλο κύκλο της φλεγμονής. Ο ασθενής πονάει, δυσκολεύεται να φορέσει κλειστά παπούτσια και να περπατήσει καλά και δεν μπορεί να παίρνει αντιβιοτικά για την υπόλοιπη ζωή του. Τότε ο χειρουργός θα δώσει τη λύση. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η θεραπεία αλλά και η πρόληψη του προβλήματος.

Αίτια 

  • Λανθασμένο κόψιμο των νυχιών
  • Περιττά κιλά
  •  Έντονη άθληση 
  •  Ακατάλληλα  και στενά παπούτσια
 Η αντιμετώπιση της ονυχοκρύπτωσης, όπως κάθε πάθηση, απαιτεί τις γνώσεις ενός ειδικού και προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού.

 Συμβουλές πρόληψης

• Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο σωστό κόψιμο των νυχιών. Αφήστε τις άκρες να μεγαλώσουν και λειάνετε τις γωνίες των νυχιών με μια λίμα.

• Αποφύγετε τη χρήση αιχμηρών και μη αποστειρωμένων εργαλείων για τα νύχια, γιατί υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φλεγμονής.

• Τα πόδια μας, που σηκώνουν καθημερινά το βάρος μας, χρειάζονται περιποίηση και φροντίδα για να είναι πάντα υγιή και να μας κρατάνε στο ύψος μας. Για το λόγο αυτό δεν αμελούμε ποτέ τη σωστή περιποίηση και υγιεινή των ποδιών μας. Η συχνή επίσκεψη σε μανικιουρίστ είναι μία πολύ καλή πρόληψη κατά της ονυχοκρύπτωσης καθώς γνωρίζει πολύ καλύτερα ποιό είναι το σωστό κόψιμο των νυχιών και ποιό το κατάληλο μάκρος τους και μπορεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές που θα σας προφυλάξουν και από άλλα ενδεχόμενα προβλήματα και παθήσεις των ποδιών.


Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες

3 σχόλια:

  1. άψογο post....ολες μας το εχουμε πάθει...
    εγω πάλευα πολλά χρόνια αλλα επιτέλους έμαθα...
    follow you

    http://lenasfavoritesthings.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω πάθει κι εγώ από κοντό νύχι και στενό παπούτσι. Ευτυχώς το πρόλαβα νωρίς και δε χρειάστηκα επέμβαση. Πολύ ωραίο ποστ, πολύ χρήσιμο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία συμβουλή,να το έχω υπ'όψιν...ειδικά με τα παπούτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή